TSE Hizmet Yeterlilik Belgelendirmesi Nedir?

Hizmet belgelendirmesi tüketiciye sunulan hizmetlerin ilgili Türk Standardı veya kriterlere uygun olduğunu gösteren belgelendirmedir. Uygunluğun tespit edilmesi durumunda kuruluşlara verilen belge ise Hizmet Yeterlilik Belgesidir. Hizmet Yeterlilik Belgesi, hizmet alana verilecek hizmetlerin ve çeşitli işyerlerinin mevzuata uygunluğunu, koşul ve hizmet üretim yeterliliğini gösterir. TSE Belgesi öncelikle tüketicinin gözünde bir güven oluşturmaktadır. Ayrıca ürüne olan güvenin sonucunda daha kolay tüketebilme, pazarda markalaşmaya yol açmaktadır. Markalaşma ise, pazarda hız ve pazara ulaşımda kolaylıklar sağlamaktadır. Sürekli gelişmeye de katkı sağlamaktadır.


TSE Ürün Belgelendirmesi Nedir?

TSE tarafından standardı meydana getirilen konularda, üretime yeterlilik belgesi almaya hak kazanmış kuruluşların söz konusu ürünlerinin, ilgili Türk Standartlarına uygunluğunu gösteren ve yapılan anlaşma ile TSE markasının faaliyet hakkı verilerek şirket adına oluşturulan, üzerinde TSE amblemini kullanacak ürünlerinin ticari markasını, sınıfını, cinsini, türünü ve tipini belirten, geçerlilik süresi bir sene ile sınırlı olan belgedir. TSE Türk standartlarına uygunluk belgesi diğer ismi ile TSE markası; üzerine ya da ambalajına yerleştirildiği ürünler ile ilgili Türk Standardına göre üretilip piyasaya konulduklarını belirten ve TSE ile karşılıklı olarak imzalanan anlaşma kapsamında faaliyet ettirilebilen, 556 sayılı Markaların işletilmesi hususunda Kanun Hükmünde Kararnameye göre beş ayrı türde tescil edilen tasarımlardır. TSE Belgesi ürün için gerekli tetkikler yaparak uygunluğunu denetlemektedir. TS işareti ve yanında yer alan sayı tek başına iken, ürünün Türk standardına uygun üretildiğine dair üreticinin beyanını ifade eder. TSE tarafından herhangi bir garanti söz konusu değildir.

CE İşareti

Ürünün Avrupa Standart Şartları doğrultusunda üretildiğini gösteren, ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren işarettir. CE işareti ile Avrupa’nın belirlemiş olduğu asgari güvenlik şartlarını sağladığınızı ifade etmiş olursunuz. Diğer bir ifadeyle, bu işaret, ürünlerin, AB üyesi ülkelerde serbest dolaşıma çıkabilmesi için bir çeşit pasaport işlevi görmektedir. CE markasını çok taraflı olarak değerlendirmek gerekir. Çünkü, CE belgesi uluslararası bir mevzuatla başlayan, ilgili bakanlıklarca uygulanan, üreticilere kolaylıklar sağlayan ve sıradan bir vatandaşa kadar toplumun çok katmanlı yapısına sirayet eden bir işaretlemedir.

CE belgesine sahip bir ürün,

– Güvenlik koşulları,

– Sağlık koşulları,

– Tüketicinin korunması,

– Çevrenin korunması gereklerine uygun olduğunun göstergesidir.

Ürün üzerinde CE işareti yok ise ürün kalitesiz ve güvensiz olarak nitelendirilebilir. Ürünün TSE belgesinin olması CE belgesi için yeterlilik sağlamamakla birlikte birbirleri yerine de kullanılamamaktadır.

Dış ticaret açısından, CE işareti taşıması gerektiği halde taşımayan ürünün AB üyesi ülkelere ihracatı mümkün değildir. İç pazarımızda da, mevzuat uyumu tamamlanmış ve zorunlu uygulamaya girmiş ürün yönetmelikleri kapsamına giren ürünlerden CE İşareti taşıması gerektiği halde taşımayan ürünlerin ülkemiz piyasasına sunulması da mümkün değildir.

Ce İşareti taşıması gereken ürünler;

  • • CE işareti gerektiren direktifler arasında bulunan,
  • • Üye ülkelerde veya üçüncü ülkelerde üretilmiş tüm yeni ürünler,
  • • Üçüncü ülkelerden ithal edilen kullanılmış veya ikinci el ürünler,
  • • Direktiflerin hükümlerine yeni ürünmüş gibi tabi olan, önemli ölçüde değişikliğe uğratılmış ürünler,

;